Potrivit unui recent raport de sustenabilitate dat publicitatii la nivel international, companiile din China si Coreea de Sud intrec unii lideri traditionali din domeniul sustenabilitatii.
La ora actuala, China este sinonima cu o crestere economica accelerata dar si cu o serie de minusuri privind nivelul scazut al standardelor de munca, gradul mare de poluare a mediului inconjurator, violarea drepturilor omului si incalcari grave ale drepturilor de proprietate intelectuala. Totusi, potrivit editiei din acest an a studiului international “Tomorrow’s Value Rating”(TVR), exista motive sa fim optimisti. De ce? China se pare ca adopta pe scara din ce in ce mai mare conceptul de sustenabilitate corporativa.
Studiul cuprinde toate practicile sustenabile inregistrate la nivel international si programele de sustenabilitate dezvoltate 50 de companii din indexul Dow Jones Sustainability (DJS) care activeaza in domenii precum IT&C, petrol si gaze, energie, alimente si bauturi si auto.
Raportul raspunde la intrebarea “Este posibil ca organizatiile incluse in Indexul DJS sa genereze valoare sustenabila in viitor?”. In procesul de cercetare s-au folosit informatii publice disponibile legate de cat de bine au incorporat companiile conceptul de sustenabilitate in modelul lor de afaceri si in afacerile de baza, cum isi implica stakeholderii, cum gestioneaza asteptarile acestora si cum folosesc riscurile legate de sustenabilitate ca instrument pentru generarea de inovatie pe parcursul lantului lor de valoare.
Studiul este inca dominat de companiile europene, insa ca tendinta, si organizatiile din Asia Orientala vin in urma celor occidentale. Cu toate ca deseori China este asociata cu un ritm rapid de crestere economica, inregistrat in detrimentul respectarii unor consideratii de ordin etic, companiile din domeniul telecomunicatiilor detinute de stat fac pasi importanti in directia sustenabilitatii. Astfel, operatorul China Mobile a punctat foarte bine la capitolul guvernanta datorita proceselor adoptate in privinta includerii stakeholderilor in creionarea strategiilor lor de CSR.
Un alt exemplu este cel al companiei chinezesti Sinopec, un jucator important din domeniul petrolului si gazelor, care a creat un comitet de management pe probleme de responsabilitate sociala aflat sub supravegherea directa a consiliului director. Scopul este de a integra responsabilitatea sociala in strategia de afaceri a companiei si in procesul acesteia de luare a deciziilor. Comitetul este responsabil de dezvoltarea politicii de responsabilitate sociala a companiei, guvernanta, strategia, planificarea si monitorizarea implementarii planului de CSR.
Si lucrurile nu se opresc aici. Desi Coreea de Sud este deja vazuta ca un centrul global economic de top, companiile de aici rar se disting ca fiind lideri in domeniul sustenabilitatii. Exista insa si exceptii de la aceasta perceptie. De exemplu, anul acesta, KT Corp, o companie din domeniul telecomunicatiilor a obtinut al doilea cel mai mare scoring la nivel international in acest domeniu in cadrul studiului TVR. De remarcat este ca acest scoring este cel mai mare inregistrat de o companie asiatica in cei zece ani de cand are loc acest studiu, surclasand lideri traditionali in domeniul sustenabilitatii precum Nestle, Vodafone, E.ON sau BMW.
Cresterea companiilor asiatice in domeniul sustenabilitatii este de asemenea demonstrata si de studiul Business Assurance, care isi concentreaza cercetarea pe domeniul produselor sustenabile. In cadrul acestui studiu, peste 1.400 de companii au fost chestionate cu privire la cererea venita din partea pietei de a oferi produse sau servicii sustenabile. In studiu a fost inclusa si capacitatea acestora de a livra astfel de produse sau servicii.
Potrivit studiului, 95% dintre companiile din Asia participante la aceasta cercetare cred ca oferirea de produse sustenabile reprezinta un element cheie pentru succesul business-ului lor, cu 10% mai mult decat respondentii din Europa. Totodata, 70% dintre respondentii chinezi au afirmat ca simt presiune din partea investitorilor de a oferi astfel de produse, comparativ cu doar 39% in cazul companiilor din Europa.
Motivul din spatele acestei diferente este evident. Criza financiara de pe pietele nord-americane si europene din ultimii cinci ani a dus la o concentrare mai mica pe tema sustenabilitatii pe pietele mature. Insa daca sustenabilitatea nu reprezinta un punct de interes pe termen lung, companiile din Europa risca sa fie surclasate de catre concurentii lor de pe alte piete internationale.
Cu toate ca tendinta este ca organizatiile din Asia Orientala in general, si cele din China si Coreea de Sud in particular sa faca pasi importanti in directia sustenabilitatii, acest lucru nu inseamna ca aceasta este o tendinta pe termen lung. Deocamdata, Asia si-a manifestat interesul fata de sustenabilitate si a facut-o destul de vocal. Ramane insa de vazut daca va fi o caracteristica pe termen lung, ce va genera schimbari semnificative in viitor. (A.D.).